Výzva Nekašleme na vás rozdala padesát tisíc jídel hrdinům v první linii a z vybraných darů podpořila zapojené restaurace i čtyři tisíce obědů pro děti

Padesát tisíc obědů a večeří, poskytnutých výhradně z vlastních zdrojů, od bezmála čtyř desítek restaurací po celém Česku a tři sta čtyřicet tisíc korun na transparentním účtu. To je bilance charitativní výzvy Nekašleme na vás Zdeňka Střížka, jenž neplánovaný výtěžek z akce přerozdělil mezi restaurace zapojené do výzvy. Peněžní prostředky, kterých se podniky vzdaly, pak byly následně věnovány na projekt „Obědy pro děti“, obecně prospěšné společnosti Women for Women.

V březnu, v době začínající globální pandemie koronaviru, inicioval Střížek výzvu Nekašleme na vás. Ta si kladla za cíl každodenními dodávkami bezplatných obědů a večeří podporovat jednotlivé složky celého integrovaného záchranného systému. Výzva šéfkuchaře Zdeňka Střížka vyvolala na sociálních sítích nečekaně velkou vlnu nezištné odvahy a solidarity. Během pár dnů se totiž do výzvy zapojilo přes čtyřicet regionálních restauratérů, provozovatelů občerstvení, bufetů i dodavatelů surovin a gastronomického materiálu po celém Česku. „Velmi mě překvapila ochota restaurací, bister a food trucků pomoci, i když sami byli nuceni se uskromnit,“ uvedl Zdeněk Střížek, organizátor výzvy Nekašleme na vás. „Ukázaly se charaktery společnosti, zaměstnanců a zaměstnavatelů, stačily pouhé dva týdny. Celá situace mi přinesla spoustu nových a fajn lidí, kteří rádi a zadarmo pomohou. I když většina mediálního prostoru byla věnována známým osobnostem, myslím, že se nám podařilo splnit účel charitativní výzvy. Vedle gastronomických podniků a malých dodavatelů surovin jako Řeznictví Provazník, Trdelnik.com, Staročeská pekárna, Statek Dvořák, Farma Besednice mě překvapilo, že se zapojily i takové firmy jako řetězec Globus, výrobce nápojů Coca-Cola anebo Bílinská kyselka. A podle zpětných reakcí vím, že pokud by obdobná situace opětovně nastala, půjdou do toho znovu. Děkuji proto všem, kteří se do výzvy zapojili a podpořili dobrou věc,“ doplnil Zdeněk Střížek.

Děkujeme výzvě za dar ve výši sto tisíc korun na projekt Obědy pro děti a pomoc českým školákům. Věnovaná částka pomůže zajistit čtyři tisíce školních obědů potřebným dětem. Tento dar je projevem velké solidarity, a to v době, kdy by tito dárci sami potřebovali pomoci. Toho si velmi vážíme a naplňuje nás to nadějí. Nezapomínejme na to, že záleží jen na nás samotných, protože vzájemná podpora, pomoc a ohleduplnost, jsou základními předpoklady proto, abychom žili v lepším světě.“ uvedla Barbora Nejedlá, hlavní koordinátorka projektu Obědy dětem, obecně prospěšné společnosti Women for Women.

O projektu Nekašleme na vás

Projekt si kladl za cíl každodenními dodávkami bezplatných obědů a večeří podporovat jednotlivé složky celého Integrovaného záchranného systému (IZS) v dobách globální pandemické krize. Prostřednictvím dobrovolně zapojených restaurací zajistit a zprostředkovat pravidelný přísun pokrmů a hrdinům v „první linii“ poskytnout občanskou sounáležitost a porozumění po celém Česku, i v místech, kde to bude nejvíce potřeba. Projekt si současně kladl za cíl případné finanční dary přerozdělit mezi všechny zapojené restaurace.

Zdeněk Střížek (50)

O burgerech toho ví více než dost. Šéfkuchař Zdeněk Střížek je totiž provozovatelem burgerové restaurace Bejzment, která patří mezi nejstarší v Česku a pořadatelem Burgerfestu, největšího festivalu svého druhu v Evropě. Gastronomické zkušenosti posbíral nejen doma, ale i ve Spojených státech, kde strávil celkem devět let. Před odjezdem do Ameriky pracoval jako kuchař ve francouzské restauraci U Malířů nebo v Bel Ami na Kampě. Za velkou louží začínal v malé české restauraci v Los Angeles a prorazit se svým gastronomickým umem se mu podařilo v roce 2006 v jedné z nejdražších restaurací v Atlantě. Ve finediningové restauraci Anthony’s působil tři roky, pak se rozhodl vrátit do Čech s ideou pracovat za americké peníze, což se mu podařilo. Skupina Pravda si ho tehdy najala, aby pro ně otevřel dvě restaurace v pražském Palladiu – UNO a Taste of the World, poté následovalo manažerské angažmá Zdeňka v hotelech Paříž a Rott. Zaměstnanecké kariéry dosáhl v proslulém Hard Rock Cafe Prague, kde rok a půl šéfoval jeho kuchyni. Přesycen korporátní kulturou se rozhodl skončit a v roce 2011 otevřít Bejzment, jednu z nejlepších burgerových restaurací u nás. Podnik si od samého počátku klade za cíl popularizovat a zvyšovat burgerovou kulturu v Česku.

Obrazový materiál a kontakt pro média

Foto: Archiv Nekašleme na vás
Odkaz: https://bit.ly/2X0t9Qm