Desítky dobrovolných restaurací se zapojují do projektu „Nekašleme na vás“ a rozdávají přes tisíc jídel denně mezi policisty, zdravotníky i hasiče. Projekt podpoří i českou gastronomii.

Na čtyři desítky restaurací zapojených do výzvy „Nekašleme na vás“ rozdaly mezi policisty,
zdravotníky i hasiče jen za minulý pátek přes 1 200 obědů a večeří po celém Česku. Výzva šéfkuchaře
Zdeňka Střížka vyvolala na sociálních sítích mezi regionálními restauratéry, provozovateli malých
občerstvení, bufetů, ale i dodavatelů surovin, gastronomického materiálu, firem nebo dokonce
nadací nečekanou vlnu nezištné odvahy a solidarity. Iniciátor výzvy navíc plánuje získané finanční
dary spravedlivě přerozdělit mezi všechny zapojené podniky a podpořit tak českou gastronomii
v době pandemické krize.

„Jednoho dne (sobota 14. března) jsem se vzbudil a zjistil, že nemůžu otevřít restauraci, přemýšlel jsem,
jak zužitkovat suroviny, které jsem měl již nakoupené na víkend. Napadlo mě, uvařit a rozdat jídlo mezi
policisty. Toho si všimli i dodavatelé surovin a během následujících dnů mě doslova zavalili masem,
zeleninou, pečivem a nápoji,“ uvedl Zdeněk Střížek, majitel burgrárny Bejzment a pořadatel
Burgerfestu, kterého k výzvě inspirovaly Spojené státy, kde dlouhou dobu žil. „V těžkých chvílích se
jejich lidé dokážou neuvěřitelně semknout, vzájemně si pomáhat a podporovat se. Záchranáři, policisté
a hasiči jsou pro ně hrdinové v „první linii“, které podporují třeba tím, že jim něco uvaří,“ doplnil
informace Střížek s tím, že na sociálních sítích se následně rozhodl uveřejnit výzvu pro ostatní
restauratéry, aby se připojily k jeho myšlence. Výzvu z minulého týdne shlédlo na sítích skoro sto tisíc
lidí a zareagovalo na ní několik desítek gastronomických provozů po celém Česku.


Na podporu projektu nechal Zdeněk Střížek zřídit webové stránky nekaslemenavas.cz, kde se mohou
gastronomické podniky, dodavatelé surovin a lidé z různých koutů Česka k výzvě připojit. „Budeme
rádi, když lidé zapomenou na rivalitu a začnou vzájemně spolupracovat. Například restauraci z Berouna
podpoří masem místní řezník, anebo pečivem místní pekař. Moc by se nám líbilo, když by si i lidé raději
zašli pro jídlo do podniku, který je proaktivní, nezištně pomáhá a nečeká na zázrak a nesmyslně se
nedomáhá náhrady škody po státu,“ upřesňuje myšlenku výzvy Střížek.

Během pár dnů se do výzvy zapojilo několik desítek podniků. “Je neuvěřitelné,s jakou upřímnou radostí
darují z vlastních zdrojů jídlo těm, kteří to v tuto chvíli nejvíc potřebují,“ uvedl Střížek. Mimo
provozovatele restaurace, občerstvení a bufetů se začínají ozývati lidé, firmy nebo nadace, kteří chtějí
projekt podpořit. „Mezi prvními se objevila nadace společnosti ČEZ, která chce myšlenku podpořit
alespoň finančně,“ upřesnil možnosti podpory Střížek. „O mnohých provozovatelích, které začali takto
pomáhat zatím ani nevíme a touto cestou bychom je rádi oslovili, aby se k nám připojili prostřednictvím
svých sociálních sítí a označili se hashtagem #nekaslemenavas,“ požádal Střížek.

Penězi, které od dárců prostřednictvím výzvy Zdeněk Střížek získá, plánuje podle spravedlivého klíče
rozdělit a finančně podpořit každý podnik zapojený do akce „Nekašleme na vás.“ Pro tyto účely byl
zřízen transparentní účet 2000626600 / 2010 u Fio banky, kam mohou dárci průběžně přispívat.
„Nezištnou pomoc zapojených restaurací plánujeme odměnit spravedlivým přerozdělením finančních
darů, například podle počtu jídel, které podniky věnují policistům, záchranářům nebo hasičům, anebo
tam, kde bude potřebná, například do nemocnic, pečovatelských domů apod.,“ uzavřel své záměry
Střížek, který plánuje výzvu celostátně rozšířit a začít aktivně pomáhat.

O projektu:

Projekt „Nekašleme na vás“ si klade za cíl každodenními dodávkami bezplatných obědů a večeří
podporovat jednotlivé složky celého Integrovaného záchranného systému (IZS) v dobách globální
pandemické krize. Prostřednictvím dobrovolně zapojených restaurací zajistit a zprostředkovat
pravidelný přísun pokrmů a hrdinům v „první linii“ poskytnout občanskou sounáležitost a porozumění
po celém Česku, i v místech, kde to bude nejvíce potřeba. Projekt si současně klade za cíl případné
finanční dary spravedlivě přerozdělit mezi všechny zapojené restaurace.